Най-старото крило в Троянския манастир отвори врати

След повече от 180 години днес отваря врати, напълно обновено и реставрирано, най-старото Антимово крило в Троянската света обител. Това съобщи dir.bg, цитирайки интервю за БТА на Величкия епископ Сионий, игумен на манастира.

Ремонтът и реставрацията бяха извършени за по-малко от година след като правителството отпусна за целта 500 000 лева. Крилото е най-старата част на обителта и от години стоеше затворено поради опасност от пропадане. При разчистването на крилото се установи, че има доста компрометирани части, които подменихме и ремонтирахме, разказа епископ Сионий.

При ремонтните дейности бе намерено скривалище, в което се влиза през врата на шкаф. То има формата на малка тайна стаичка, побираща двама души. Сега то е възстановено в автентичния му вид може да се види от всички посетители на манастира.

С възстановяване на най-старото крило на манастира - Антимовото, ние, братята на Троянската света обител, сме  все по-близо до идеята "манастирите да се доближават до представата за рая", посочи епископ Сионий.

Антимовото крило е построено от архимандрит Антим през 1835 г. при игуменството на архимандрит Партений. Крилото, което е най-представителното, е служило за приемане на високопоставените и достопочитаеми гости на светата обител векове наред, припомня историята епископ Сионий. Незабравими от тях, оставили трайна следа в историята на манастира, са българските екзарси Антим и Йосиф, Макариополският епископ Иларион, Старозагорският митрополит Методий Кусев, Охридско-Пловдивският митрополит Натанаил. Сред пребивавалите в Антимовото крило са и йеродякон Игнатий (Васил Левски), Панайот Волов и множество други бележити български духовници и възрожденци. По време на Руско-Турската освободителна война игуменът на манастира архимандрит Макарий предоставя Антимовното крило за щаб-квартира на руския генерал Карцов.
 
Днес в запазените в автентичния си вид монашески килии могат да се видят портретите на много от монасите, духовници, политици, с които е свързано името на Троянския манастир. Антимовото крило пази много тайни и в него могат да се видят запазени уникални предмети, икони и съоръжение на повече от век и половина - "Октагон" (Осмостен), разказа епископ Сионий. Това е помещение, в което монаси са преписвали книги и различни ръкописи, извършвали са калиграфски дейности.

Тук са създадени и преписани редица богослужебни книги, които днес се пазят като образци на калиграфското изкуство в книгохранилницата на Троянската света обител. Антимовото крило е свързано с параклиса на светите равноапостолни братя Кирил и Методий и е характерна и неразделна част от комплекса на Троянския манастир, каза епископ Сионий.