Златен кръст с частица от Христовото разпятие откриха на Трапезица

Уникален златен кръст с частица от Христовото разпятие откриха археолозите в крепостта Трапезица във Велико Търново, съобщи БНР.

Находката е с тегло от 75 грама и се отличава с ювелирна украса, като специалисти казват, че кръстът е единствен по рода си в световен мащаб. Реликвата е изцяло запазена и намерена в камера зад олтара на новооткритата църква с номер 23 в Трапезица, обясни проф. Константин Тотев.

„Златният кръст енколпион се датира във втората половина на XII век, византийска изработка. Съдържа мощи от Светия кръст. Интересна е украсата на самия кръст – основно изображението „Разпятие“ с три медальона на светци. От другата страна в прав ръст е Богородица“, каза археологът.

Кръстът е бил реликвата при освещаването на църквата. Това е единственият кръст енколпион, изработен от злато, който досега е откриван в света. Има три сребърни кръста, които се съхраняват в музея в Женева, поясни проф. Тотев.

При тазгодишните археологически разкопки в западната част на Трапезица археолозите откриха част от улица, както и над 30 гроба със златни накити и златни монети.