Древна Сердика под Ларгото

Реставрираният археологически комплекс „Антична Сердика” на територията на столичното Ларго вече е привлекателна туристическа дестинация. Според специалистите е най-големият подземен музей на Балканите, разположен на площ от 8000 кв. м в сърцето на столицата.

След археологическите разкопки са възстановени двете главни улици на Сердика – Декуманус Максимус и Кардо Максимус. Те се пресичат в подлеза пред търговския център – ЦУМ, и църквата Св. Петка Самарджийска. Откъм бул. „Мария Луиза”, където се простира Кардо Максимус, са експонирани останките от древни жилища, принадлежали вероятно на богати граждани. 

Разкрита е и част от абсидата на църква, която може би е достигала чак до Западната порта на града в района на днешната католическа църква „Св.Йосиф”. Около тях са обособени пешеходни пътеки. Във входа на метростанция „Сердика II” може да се видят руините на раннохристиянска базилика от последната четвърт на IV век и останки от стени от II век. 

Сред най-големите атракции обаче е улицата Декуманус Максимус – главната улица на античния град, между сградите на Министерския съвет и Президентството. Покрита е с три стъклени купола. Започвала е от Източната порта пред бившия Партиен дом, днес част от българския Парламент, и е била оградена с колонади. Те са възстановени, като само малка част от тях е оригинална. Запазени са отделни части от канализацията, водопровода, подовото отопление на жилищата, мозайки. Точно под основния стъклен купол, покриващ Ларгото, е оформена сцена за театър, концерти и други събития, с място за 1000 зрители. Гърбът на сцената, която е очертана само с по-тъмен цвят на плочките, са останките от антична Сердика. Според експерти, акустиката в залата е много добра и това дава възможност там да се правят и концерти. Недалеч, по бул. „Дондуков”, може да се стигне до 5-звездния хотел Арена ди Сердика, където са изложени останки от древния амфитеатър на Сердика, сцена на гладиаторски борби. Смята се, че този амфитеатър по размери (60.5 м на 43 м) се е доближавал до Колизеума в Рим. Построен е в края на III-ти и началото на IV-ти век по времето на император Диоклециан, разширен е при Константин Велики. Запазена е каменна плоча с илюстрация на гладиаторски битки.

Сред руините по Кардо Максимус, в съседство с площад „Бански”, се намират и част от термите на Сердика. Известно е, че римляните обособяват града около минералните му извори.