Националният дворец на културата

Националният дворец на културата е издигнат по повод 1300-годишнината на Българската държава през 1981 г. Той се състои от три сгради, свързани с подземен проход. Под покрива му са събрани 12 зали с общ капацитет 10 730 места, асансьори, 22 ескалатора, фоайета, ресторанти, сладкарници, дневни и нощни барове, дискотека, банка, поща, печатница, подземен гараж с близо 1000 места, паркинг за 1500 автомобила. Ако решиш да обиколиш пеша всички коридори и стълбища вътре, ще трябва да се подготвиш за 11-километров туристически поход.

Строежът на Националния дворец на културата е осъществен за рекордно кратък срок – 2 години и 10 месеца. За да успеят навреме, на смени и денонощно тук са работили 20 000 инженери, техници и строители. Екипът от архитекти, дизайнери, скулптори и художници, сътворили вътрешното оформление и украсата, е наброявал 110 души. Главен проектант на НДК е арх. А. Баров.

Националният дворец на културата – София засега е най-големият конгресен център на Балканите, удостоен със световна награда през 2005 г.