Белоградчишките скали, Велинград и Сандански сред носителите на Годишните награди за туризъм за 2018 г.

На официална церемония в зала „Концертна“ на Централния военен клуб Министерството на туризма връчи във вторник вечерта Годишните награди за туризъм за 2018 г. 

„Тази церемония е символ на всеотдайната работа на всеки един от вас“, посочи в обръщението си министър Николина Ангелкова. Тя отчете, че за последните години има 31% ръст на международните туристи в страната, което доказва високото качество на туристическия продукт, който предлагаме.

Във видео обръщение председателят и главен изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) Глория Гевара заяви, че туризмът е ключов сектор за икономиката на България и е сред бързо развиващите се индустрии. „За изминалата година приносът на отрасъла към БВП на страната е седмият най-висок в Европейския съюз“, каза Гевара и поздрави България за постиженията й.

На събитието присъства и председателят на парламента Цвета Караянчева, която заяви, че туризмът не трябва да бъде нещо допълнително, а гръбнакът на българската икономика. „Прекрасната природа, която притежаваме и националните културни богатства са най-големият ни капитал, защото туризмът е здраве, туризмът е памет, туризмът е дух“, каза Караянчева и връчи първата награда в категорията „Избор на българите“ за Белоградчишките скали. На събитието присъстваха още вицепремиерът Марияна Николова, министри от кабинета, народни представители, кметове на общини и медии.

Наградата "Духът на България" отиде при етнографския комплекс "Етър" край Габрово. За най-добра община за морски туризъм беше наградена Приморско. Банско беше отличен като община за планински туризъм. Призът за туристическа дестинация отиде при друг град в Пиринска Македония - Сандански.

Наградата за балнео и спа туризъм взе Велинград. Община за културно-исторически туризъм стана Дряново. В категорията „Специализиран туризъм” наградата отиде при Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Призът за туристическо събитие бе даден на ултра триатлон „Лъвско сърце”, а за туристически обект – на замък „Влюбени във вятъра” в с. Равадиново.

За журналистически материал на тема туризъм в телевизия наградата за 2018 г. получи Нова ТВ, в радио - „Фокус”, в печатна медия - в. „Труд”, в онлайн медия - travelbulgarianews, а в блог - Марта Рос.