Богове на виното зарязват лозята в Илинденци

По традиция в първата събота на февруари, под величествените върхове на Пирин планина, в село Илинденци слизат боговете на виното, за да благословят лозовите масиви, съобщава kmeta.bg.

Празникът ще се проведе за 27-ми път на 2 февруари в прочутото с виното си селище. Зарязването ще е в местността Масовец, на метри от най-древното раннонеолитно селище в региона, което е от първата половина на VI хил. пр. Хр.

Празникът на боговете на виното обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята. Магията му е преминала през вековете, съхранена е и до днес.

Боговете Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, свети Трифон и Ярило, божества на фригийците, траките, гърците, римляните, християните и славяните - народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя, ще зарежат лозята. Веселбата по-късно ще се пренесе на селския мегдан с дегустация на най-добрите бели и червени вина. Ще бъдат наградени най-добрите производители на божествената напитка. Боговете ще бъдат със своята свита, в която ще има и доста вакханки. С тях ще е и момата Кераца, дала някога името на прочутия бял сорт грозде „Керацуда”, което вирее в този район. Всички те ще се хванат на хорото в центъра на селото и ще наричат за богата гроздова реколта.