Подкрепете българския участник в конкурса „Европейско дърво на годината”!

До 28 февруари 2019 г. 15 дървета от европейски страни се състезават в деветото издание на конкурса "Европейско дърво на годината". На страницата на конкурса - https://www.treeoftheyear.org/Home - са качени снимки и любопитни истории на дървета на възраст между 65 и 500 години, имащи своето място в исторически събития; на дървета, обединили общностите си при спиране на планове за построяване на пътища или сгради; на дървета, оставили отпечатък върху живота на населени места и хората в тях.

Можете да гласувате за две дървета с най-интересна според вас история. Тази година българският участник е вековният цер край църквата „Св. Николай”в трънското село Рани луг. Той е гордостта на местните хора и създава невероятна атмосфера до църквата от 15 век, в която е било открито първото килийно училище в селото през 1859 г. Трънският край е известен с това, че е съхранил много стари имена на населените места в него. “Рани луг” е едно от тях - “луг” означава „мочур; луга” и ни казва повече за характерните за околността територии, когато е било създадено и кръстено селото.

През последната седмица на конкурса - 22-28 февруари - резултатите ще бъдат скрити и гласуващите няма да виждат актуалното класиране. Победителите ще бъдат обявени на церемония на 19 март в Брюксел.