Канят на Сирни Заговезни в Димитровградско

В община Димитровград на няколко места на 10 март ще бъде отбелязан традиционният празник Сирни Заговезни, съобщиха от общината.
 
Празникът ще започне от 16.30 ч. с фолклорна програма в читалището на село Бряст.  В 18 ч. всички фолклорни колективи и жители на селото, облечени в традиционни български носии, ще направят празнично шествие със запалени факли от читалището до двора на църквата "Св. Иван Рилски". Там ще се пеят подходящи за празника песни около огъня и ще се хвърлят "Чавги", които мъжете от селото са приготвяли цяла зима за този ден. Чавгите са огнени стрели, които младите мъже запращат в дворовете на избраните от тях девойки.

В 17.30 ч. в село Добрич ще запалят огромен 13 метров огън. В селата Върбица и Длъгнево началото е обявено за 18 ч. на площада, където ще горят няколко огъня. В Длъгнево ще бъде пресъздаден обичаят "Хамкане" и ще бъдат представени автентични "Пеени хора".

В неделя вечерта от 18.30 ч. в село Крепост самодейци от местното читалище ще пресъздадат древния обичай "Оратник", който се смята за начало на пролетните празници и женитбите. С факелно шествие младите мъже на селото, облечени в народни носии, ще се съберат около кладата в центъра и ще запалят огъня за пречистване. По стара традиция на този ден по-младите вземат прошка от по-старите, кумците от кумовете. Около огъня ще бъде направена и възстановка на обичая "Хамкане": децата застават на колене с ръце на гърба и се опитват да отхапят от парче халва, завързано с червен конец, което най-възрастната жена върти в кръг пред лицата им. Вярва се, че което дете успее да "хамне", ще бъде здраво през цялата година. Празникът ще завърши с крадене на мома и български хора.