Българска бира „Брекзит” се роди от печатна грешка

Ще я тестват пред британски туристи по Черноморието, преди да я пуснат за продажба и на Острова

Малка, но иновативна фабрика в благоевградското село Стоб започна да бутилира бира „Брекзит”, съобщи БНТ.

От година парижани се хвалят, че в един от местните пъбове предлагат бира със същото многозначително име, но предприемчивите българи са патентовали марката още през 2017 година.

„Брекзит" се предлага само в кенове от 500 милилитра и е с доста специфичен вкус, защото има повече хмел. Бирата се произвежда и доставя от Мездра, след което се излива в контейнери. Следва обработка, която трае около 40 минути и кенчетата излизат опаковани и готови да бъдат доставени в магазините.

Името „Брекзит" обаче не е хитър маркетингов ход, а се дължи на правописна грешка, признават собствениците на фабриката, които преди година и половина решили да патентоват бира, но с името  „Беркзит".

"Бяхме шокирани, че всъщност сме регистрирали марката Brexit, а не Беркзит, както искахме, но така се получи доста интересно. Решихме да я развием като бранд. Направихме една доста привлекателна опаковка с елементи от Биг Бен, английското знаме и така всичко стана актуално,” разказа пред националната телевизия  собственикът на фабриката за бутилиране на бира  Димитър Стойков.

Собствениците имат планове да продават бирата и на английския пазар. Преди това обаче ще изчакат отзивите на британските туристи, които това лято ще дойдат на българското Черноморие.
 
Междувременно дойде новината, че лидерите на ЕС са се съгласили да удължат срока, в който Великобритания трябва да напусне съюза, до 31 октомври.