Велико Търново е под знака на изложението „Културен туризъм 2019“

В Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ във Велико Търново на 18 април бе открито XVI издание на Международно изложение „Културен туризъм“, което ще продължи до 20 април. Първият специализиран форум за популяризиране на културния туризъм у нас подпомага развитието му и популяризира представянето на  България като целогодишна дестинация.

„Надявам се тази година традициите, обичаите, културата и историята да бъдат в основата на партньорствата на всички вас, които ще изградите по време на изложението. Европейската общност дава възможност тази година да кандидатстваме по ОП „Региони в растеж” за национални паметници на културата от местно значение, които могат да бъдат обновени и да са в основата на създаването на нови продукти. Следващата година мотото на това изложение трябва да бъде „Обичаи, история, традиции и култура на българските общини”, защото това е нашата идентичност. И ние трябва да ги съхраним за поколенията напред,“ каза на на церемонията по откриването кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Вътрешният туризъм е акцент в работата на Министерството на туризма през тази година, защото страната има много какво да покаже пред света и Велико Търново го доказва, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министър Ангелкова съобщи, че тази година за популяризиране на страната е предвидено както участие в международни и вътрешни туристически изложения, така и изпълнение на интегрираните комуникационни кампании на 16 целеви пазара, участие в кампании съвместно с CNN, BBC, National Geographic, Travel TV и вътрешни инициативи като „Неочаквана ваканция“ и „Естествено в България“. 2019 бе обявена от ведомството за година на вътрешния туризъм и чрез дигиталния маркетинг и апликацията iLoveBulgariа се въвеждат нови проекти, свързани с виртуални турове и други форми за иновативно представяне на туристическите ни забележителности.

Министър Ангелкова не отмина спада от около 2 % на ранните туристически записвания за тази година, най-вече от Русия и Германия, които са два от основните целеви пазари за българския туризъм. За преобръщане на тази тенденция в рамките на изложението „Културен туризъм“ се провежда българо-руска кръгла маса с участието на представители на 12 руски региона, за които са организирани и опознавателни турове.

Ангелкова съобщи също, че се подготвят различни стъпки за подпомагане на организирания туризъм, каквито имат например Гърция, Хърватия, Испания. В тази връзка стартирахме разработването на анализ, който да ни покаже какви мерки бихме могли да предприемем. Анализът се извършва от Ernst and Young. Надявам се до месец и половина да обявя резултата и септември след обществено обсъждане да можем да съобщим мерките, които ще предприемем за насърчаване на организирания туризъм, стана ясно от думите й.

Международното изложение „Културен туризъм” се организира с любезното съдействие на Министерство на туризма, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Асоциация на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Домакин на форума е Община Велико Търново. Десетки общини и музеи от страната, посолствата на Азербайджан, Виетнам, Индонезия, Палестина, Република Южна Африка, Китайският културен център, туристическият информационен център от сръбския Димитровград, различни сдружения и туристически организации участват в туристическата борса.

По-важните акценти в програмата на изложението са Международният фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“, седмото издание на Националния конкурс READ& TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ“) и Националният конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика, в който участват студенти от цялата страна.

За първи път продукциите от туристическия кинофест се излъчват на голям LED екран пред Двореца на културата и спорта, а прожекциите се редуват с концерти и танцови изпълнения.

Също за първи път на борсата „Културен туризъм“ гостува НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“. Академията предлага консултации и кандидатстудентски материали и с музикалния спектакъл „Вечер на Гласа“ стартира инициативата „Учи в България, завладей света!“, насочена срещу интелектуалната емиграция на младите българи.

Бродираният свят на Странджа и Сакар е показан в изложбата от шевици на Петрана Атанасова. Единствената представителка от Бургаска област в някогашната Задруга на майсторите показва най-добрите 40 експоната с ръчна бродерия от своите над 500 творби, в която са вплетени мотиви от родния й край.