Книга от камък, разлиствана от ветровете на историята

Величествените Източни Родопи са книга от камък, чиито страници са прелиствани и размествани от ветровете на историята. Тук всеки камък е свързан с легенда, всяко дърво нашепва предание, всеки поток ромони като стара песен. Този дивен кът на България наподобява развълнувано скално море, изпъстрено с поляни - истински шарени килими от ухайни цветя, красиви борови и широколистни гори, бързоструйни потоци и бликаща минерална вода.

Източните Родопи крият много тайни. По живописните им пътеки са отеквали стъпките на траки, гърци, прабългари, славяни, римляни, чиито фолклор живее и днес. Те са оставили след себе си светилища, крепости, антични селища, църкви. Ще видите също мегалитни паметници и музейни центрове, ще вкусите от кулинарните изкушения на местните хора. Родопчаните ще ви върнат отново тук - със своето гостоприемство, с аромата на гозбите си, с майсторството си на занаятчии. Ще затаите дъх пред красивите меандри на река Арда, която в продължение на милиони години дълбае снагата на Източните Родопи, за да извае великолепни гледки. Природата като изкусен майстор е подредила каменни блокове с причудливи форми, наподобяващи дървета, животни и хора.  

В района на Източните Родопи има три язовира, множество пещери, стари винарни (шарапани). Налице са прекрасни условия за почивка, туризъм, воден и други видове спорт. Районът предлага множество места за хранене и нощуване: хотели, ваканционни селища, къщи за гости. Уверете се и вие, като посетите Кърджали, Ардино, Черноочене, Момчилград, Баните  - уникални места в многообразието на туристическата дестинация Източни Родопи. Безценно бижу от вековете, съхранено за бъдещето.