Черноморски манастири

Повечето от тях не предлагат нощувка, а храна за душата и отмора от курортната треска

Аладжа манастир 

Разположен на 14 км от Варна, точно над курорта „Златни пясъци”, Аладжа манастир е най-известният средновековен скален манастир по българското Черноморие. Отшелническата обител е основана от монаси-исихасти, но точно кога – не е известно. Оцелелите стенописи в параклиса свидетелстват, че тук е кипял богат духовен живот по време на Второто българско царство (ХІІІ-ХІV в ). След падането на България под османско робство в края на ХIV век Аладжа манастир постепенно запада и към края на XV или началото на XVI век е окончателно изоставен. Християнското име на манастира е забравено;“аладжа” на турски език означава “пъстър, шарен”. Килиите са разположени на два етажа в доиздълбани от човешката ръка пещери. В съседство с манастира са открити и други помещения, затрупани от ерозиралите скали – коридори, бронзова кадилница и части от стенна живопис. През 70-те години на миналия век наблизо е изградена музейна сграда. През летните вечери обителта оживява в аудиовизуалния спектакъл "Легенди от Аладжа манастир", изграден по мотиви от книгата на Валери Кинов. 

Варненски манастир “Св. Св. Константин и Елена”

Намира се в централната част на курорта “Св. Св. Константин и Елена”, на 6 км от Варна и по тази причина не страда от липса на посетители. Не е известна точната година на построяването му, но е споменат за първи път през 1832 г. в книгата "Писма от България" на известния руски пътешественик Виктор Тепляков. Възниква покрай лечебно аязмо, което и днес може да се види. Манастирът е разрушен по време на Руско-турската война от 1828-1829 г. и по-късно е възстановен. Днес е постоянно действащ и се състои от църква, камбанария и малък двор. Куполът на наполовина вкопаната в земята църква е украсен богато с дърворезба от вътрешната страна, а фреските й са направени при реставрация през 1972 г. 

Текето-манастир край с. Оброчище

Текето „Ак Язълъ баба”, или манастирът „Св. Атанас", според това каква е религиозната принадлежност на посетителите, са един и същи обект – образец на османската култова архитектура от началото на ХVІ век. Намира се край село Оброчище, община Балчик, на пътя за курорта Албена, близо до лонгозната гора „Балтата”. От обширния някога религиозен комплекс са запазени само тюрбето (гробницата на светеца), украсено отвътре с впечатляващи стилизирани растителни и геометрични орнаменти и имаретът (гостоприемница и място за дервишки обреди). Къзълбашите-алиани вярвали, че там е погребан светецът Ак Язълъ баба – лечител и чудотворец, а християните – Св. Атанас. По традиция, изповядващите исляма посещават текето в понеделник, четвъртък и петък или при даване на оброк, а християните - тогава, когато се нуждаят от помощта и закрилата на своя светец. Най-многолюдни стават събиранията на 2 май - Атанасовден, приет и за ден на Ак Язълъ баба, когато и българи, и турци празнуват заедно.

Българевски манастир "Св. Екатерина"

Българевският манастир се намира в село Българево,  на 6 км от Каварна и на 45 км северно от Варна. Построен е неотдавна, а комплексът се състои от църква, двор, столова и няколко едноетажни жилищни постройки. Църквата е еднокорабна, осветена е през 2008 г. и все още не е изписана, но в нея се съхраняват мощи на Св. Екатерина, донесени от Русия. Само на 5 км от Българевския манастир се намира Археологическият резерват на нос Калиакра, който е един от 100-те национални туристически обекта. 

Горноезеровски манастир "Св. Богородица"

Горноезеровският манастир се намира между бургаските квартали Меден рудник и Горно Езерово. Според преданието той води началото си още от 12 в. Бил е построен в близост до тракийско светилище със седем лековити извори, всеки от които има различен химичен състав и лечебни свойства. По-късно към манастира били изградени страноприемница и специално отделение, където се лекували хора с психически проблеми. В сегашния си вид Горноезеровският манастир датира от 1982 г. и се състои от две църкви, 40 параклиса и жилищни сгради, като целият комплекс е поддържан единствено от майка Серафима. От възвишението, където се намира манастирът, се разкрива приказна гледка към целия Бургас.

Поморийски манастир "Св. Георги Победоносец"

Според легендата манастирът води началото си от малък параклис, построен в края на 17 в. от турчина Селим Бей, страдащ от неизлечима болест. Една нощ на бея се присънило, че намира лековита вода в чифлика си. На сутринта започнал да търси мястото и намерил мраморен барелеф на Св. Георги, под който бликнала водата от съня му. Селим Бей пил от нея и оздравял. След тази случка той приел християнството с цялото си семейство. Барелефът на Св. Георги все още се пази в аязмото. Днес Поморийският манастир е действащ и в него може да се преспи след предварителна уговорка с игумена. В манастира се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от XVIII и XIX век, като храмовата икона на "Св. Георги", рисувана от помориеца Темистокъл Диамандопуло Зограф. Емблема на манастира е 20-метровата кула – камбанария построена през 1966 г.