Здравен и медицински туризъм? Но защо в България?

Колкото и невероятно да звучи, особено пък в нашия лишен от неизвестности XXI в., шансът да открием нещо ново по отношение на възможностите на България като дестинация за здравен туризъм не е никак малък. Нека се условим още в началото – в следващите редове ще се опитаме да преоткрием спецификата на страната ни като прекрасно място за здравен и медицински туризъм, с потенциал, който предстои да бъде идентифициран и развиван.

Но да започнем отначало: пътуването до лековити минерални извори е древна форма на здравен туризъм. Още от старо време хората предприемали пътувания до минерални извори за лечение или укрепване на организма. Лечебници и цели селища възникнали край лековитите води на Улпия Сердика (София), Диоклецианопол (Хисаря), Германея (Сапарева баня), Пауталия (Кюстендил), Аква Калиде (днес Бургаски минерални бани) и още много места из древната българска земя. Дори се е воювало за надарените с минерални води райони, като днешен Велинград, например, когато тези стратегически места минавали ту в български, ту във византийски ръце до управлението на цар Калоян (1197-1207). Днес балнеолечението включва богат набор от процедури, които българските курорти и медицински центрове предлагат.

Към даровете на природата, свързани със здравето на човека, трябва да добавим и специфичния климат в някои райони, където съчетанието от слънчево греене, температура, влажност и вятър оказва оздравително влияние върху организма. Днес в България районите за климатолечение са предимно в планините – Рила, Пирин и Родопите, и по Черноморското крайбрежие. И понеже колкото повече, толкова повече, както е казал Мечо Пух, в много от тези райони успешно се съчетава благоприятното въздействие на климата с оздравителните качества на минералните води и се развива климато-балнеолечебен туризъм.

Новото време донесе редица чуждици в нашия език и ежедневие. Древните римляни ни дадоха онова Sanus per Aqua – или здраве чрез вода, което жителите на известния с минералните си извори белгийския град Спа непрекъснато си повтарят като горди създатели на термина СПА. У нас в България СПА туризмът се радва на нарастваща популярност и привлича все повече чужди туристи, тъй като СПА курортите предлагат модерна материална база и квалифицирани специалисти, допълващи природните дадености. И защо да е само СПА, като може да е и уелнес туризъм. Тук се е проявила изобретателността на потомците на Шекспир да съчетаят думата за благополучие - уелнес, с думата фитнес – в туризма терминът се интерпретира като израз на стремежа на човека към хармоничен живот, здраве и благополучие. В уелнес центровете може да се заредите с енергия и да се научите как да се предпазвате от заболявания чрез здравословен начин на живот. 

Здравният туризъм може да се практикува за профилактика – за подобряване на общото състояние, тонус и резистентност на организма чрез съчетаване на природни и медицински фактори с активно движение и положителни емоции. Той може да бъде част от лечението и рехабилитацията на болни хора, или като профилактичен и възстановителен процес за хора, които са предразположени към определени заболявания.

Богатият набор от процедури и услуги, предлагани в балнео- и СПА курортите на България, я нарежда сред най-активно развиващите се дестинации за здравен туризъм в Европа.Терапиите, като водо- и калолечение, билколечение, парафинолечение, кинезитерапия и лечебен масаж, електро- и светлолечение, музикотерапия, таласотерапия, плодо- и млеколечение, се допълват от алтернативни практики като йога, акупунктура и акупресура, хипнотерапия, ултразвуково лечение, екзотични масажи, инхалации и др.

Оздравителните и възстановителните центрове в страната осигуряват възможности за лечение и профилактика на множество заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната, сърдечно-съдовата и дихателната система, на урологични, гинекологични, стомашни и кожни проблеми, и др.

България става все по-търсена дестинация за медицински туризъм. Някога римският философ Плавт е казал, че „жена без грим е като ястие без сол“. Отдавна обаче грижите за красотата на лицето не са свързани само с грижи за общата хигиена на тялото. Клиниките в България предлагат високопрофесионално ниво на лечение от кадри, които са завършили висши медицински заведения в България и чужбина, приемливи цени, високотехнологична апаратура и широка гама от процедури. През последните години се наблюдава бум в пластичната хирургия, козметологията, дерматологията и разкрасителните процедури, както и в офталмологичната хирургия и лазерното лечение.

България е една от страните в Европа с най-висок брой болнични легла на глава от населението, а повече от половината от болниците са многопрофилни. Те, заедно със специализираните болници за долекуване, продължително лечение и рехабилитация, позволяват огромен брой пациенти да се възползват от диагностика, хирургични процедури, лечение и проследяване на ставни и костни, белодробни, ортопедични и дегенеративни смущения и заболявания на централната нерва система и гръбначния стълб. Имате ли близки и приятели, които живеят в чужбина, а се връщат в България за дентална и ортодонтна терапия? Клиниките предлагат отлично съотношение между цена и качество в естетичната стоматология, имплантология и протезиране.

И накрая, но не на последно място по значение, трябва да отбележим, че хората търсят медицинска помощ за асистирана репродукция. Нараства делът на репродуктивната медицина – все повече пациенти от съседни страни посещават България за ин витро процедури и лечение на безплодие.

Всички можем да имаме това богатство – здравето, ако го ценим, ако го пазим и се грижим за него.