Изгревът на Попово езеро е миг на сливане с вечността

Като старо злато върху меден диск слънчевите лъчи разстилат благодатна светлина. Притихнали в очакване на тайнството, безмълвно съзерцаваме свещения акт на божествено сливане на Небето със Земята. Изгревът в най-дългия ден от годината  - 22 юни, е сред онези забележителни моменти, в които древните траки разчитали митични послания и проявявали за пореден път вярата си в космическия и социален ред. 

В ранната утрин сред трели на птици и всемирна хармония се случва тайнство край бреговете на Попово езеро. Първият слънчев лъч на изгрева, преминавайки през теснината, от която езерото оттича в долината, плавно се плъзва по тихите води, за да достигне на отсрещния скалист  бряг. 

Щастливи са тези, които могат да споделят мига с любими хора. 

Всъщност, изгревът на Попово езеро може да се наблюдава във всеки ден от лятото. Движейки се към есента, утринното слънцето започва постепенно да се катери по билото на връх Сиврия.

Попово езеро е на голямото и най-дълбокото в Пирин

Намира се на 2235,5 м н.в. Дължина - 480 м. Широчина - 336 м. Площ - 123 дка. Дълбочина - 29,5м.

Маршрутът от хижа Безбог до Попово езеро отнема около час и половина - два, в зависимост от спортната подготовка на туристите. Препоръчително е ранното ставане, за да се избегнат жегите. Първоначално се изкачва стръмен склон, но след като наберете височина, маршрутът е много приятен. След възвишението пътеката навлиза в клек. 

Върхът от ляво, който се откроява на хоризонта като пирамида, е Сиврия. На същото било е Джано. От дясната страна е забележителният Джангал, напред е Кралев двор и Каменица.

Стигайки Попово езеро, огледайте панорамата и направете обиколка на бреговете му. 

Покрай скалите в посока изток ще достигнете до разливащ се в малки езера поток и малки поляни за отдих. 

Ако сте в добра спортна форма, за около час и половина можете да изкачите връх Джано (2668 м н.в.), чийто склон сутрин е в сянка. 

Резервирайте нощувка  в хотел "Добринище" и хижите Безбог и Гоце Делчев на тел. 074472120. За повече информация посетете сайта: www.hoteldobrinishte.com