Американска финансова инжекция за Паметника на Бузлуджа

94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако монументът бъде опазен

Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 185 хил. долара от американската фондация Getty, за да бъде изготвен план за неговата консервация, съобщи сайтът на "Проект Бузлуджа" и блогът на фондацията.

Монументът е сред десетте сгради, избрани от Getty за 2019 година по програмата Keeping It Modern. От 2014 година насам финансова подкрепа от нея са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът "Баухаус" в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единственият небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.

Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация - Стара Загора, която активно подкрепя партньорите по проекта: Българския и Немския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет в Мюнхен и фондация "Проект Бузлуджа", която от 2015 година насам ръководи инициатива за опазването на монумента.

По проекта ще работят български и чуждестранни специалисти в различни области. Ключова роля ще има и авторът на паметника академик Георги Стоилов.

Миналата година монументът бе признат от европейската организация "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа. Всяка година той привлича няколко хиляди посетители, а ново проучване, цитирано от "Проект Бузлуджа", показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.

"Проект Бузлуджа" е концептуално предложение за опазването на дом-паметника "Бузлуджа". Проектът е създаден от българския архитект Дора Иванова, която първоначално го представя и защитава като част от нейната магистърска дипломна работа по архитектура през 2014 г. към Техническия университет в Берлин. Оттогава до настоящия момент предложението е развито така, че да включва обратната връзка, събрана от десетките обществени дискусии, които тя организира и ръководи между 2015 и 2018 година.