Експерт: Приключенският туризъм в България все още не е добре развит

Предприемачите имат нужда от насоки, не владеят дигиталния маркетинг

Българските предприемачи в областта на приключенския туризъм имат нужда от насоки за това как да разработят този вид туризъм у нас. Това каза за Радио Варна доц. Бистра Василева от варненския Икономически университет. Тя участва в проучване на Варненската туристическа камара по въпросник, разработен от University of the Highlands (Великобритания), което се проведе онлайн в рамките на проект Иновативни партньорства за приключенски туризъм.
 
Доц. Василева допълни, че са нужни познания и за това как предприемачите да маркетират продукта си. За популяризирането му те използват основно социалната мрежа Фейсбук, но в европейските държави повече популярни са Инстаграм и Туитър, като Туитър почти не се ползва у нас. И не на последно място – нивото на дигитални умения в България е много ниско, каза още Василева.

В началото на следващия месец, в сайта на Варненската туристическа камара,  ще бъдат публикувани специални обучителни модули преведени на български език за разработването на приключенския туризъм. Достъпът до тях ще е безплатен. Ще бъдат посочени и добри примери от други държави, ще има и линкове в помощ на предприемачите.

Приключенският туризъм е изключително атрактивен, разказа доц. Бистра Василева. Това е форма, която винаги е съществувала, като преди промените у нас, той съществуваше под формата на екскурзионно летуване. Приключенският туризъм включва туриста в местната култура и в местните обичаи. Идеята е туристът да натрупа преживявания, но не като пасивен участник, а с активно участие в дейности на местното население, както и в екстремни преживявания.