Шестият годишен конгрес на БСБСПА се фокусира върху България като целогодишна дестинация за здравен туризъм

Германските здравни каси ще изпращат свои граждани у нас, съобщи министър Ангелкова

В Деня на Световния ден на туризма – 27 септември - бе открит Шестият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА). Партньори на форума бяха Министерство на туризма и Столична община, а домакин на форума - хотел „Интерконтинентал”. Сред официалните гости на конгреса бяха Министърът на туризма Николина Ангелкова, Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, Главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) д-р Митко Василев и др. Сред чуждестранните гости на форума бяха: Президентът на Европейската СПА асоциация (ESPA) Тиери Дюбоа (Франция); Главният секретар на ESPA Чила Мезоси (Унгария); Първият вицепрезидент на ESPA Гунлаугур Йонсон (Исландия); съоснователят на платформата HTI за подпомагане и популяризане на здравен туризъм Лейла Крестич (Хърватия), иноваторът Лучио Питичио (Италия), арх. Силвия Джанини (Италия) и др.
 
Темата на конгреса бе: „Дестинация за здравен туризъм – в четири сезона (успешният балнеотуристически продукт – предпоставка за развиване на устойчив здравен туризъм)”. В дискусиите в различните панели се включиха експерти от ЕSPA, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на здравни, бизнес и др. институции.

Пред участниците в конгреса БСБСПА представи конкретните резултати от работата на съюза през годината: постигнатото по съвместния проект с Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), чийто член е БСБСПА, подкрепен и от Министерство на туризма, и от Министерство на здравеопазването – „Позиционирането на България и българските Медикъл/СПА и СПА хотели на германския здравноосигурителен пазар“, както и план за активностите на съюза през следващата година. Бяха  дискутирани резултатите и интереса към важната тема, свързана с „Карта за здрава превенция“, както и проблемите на представители на сертифицираните по Наредба №2 хотели от страната. Изслушани бяха мнения на кметове на водещите български СПА дестинации.

В обръщението към участниците в конгреса министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че е постигнат исторически пробив през последните няколко години - вече са подписани споразумения и е дадена зелена светлина за съвместна работа с германските здравни каси. Те ще изпращат в България германски граждани, които искат да ползват услугите на нашия здравен туризъм. В това число и частните хотели ще имат право да предлагат услуги, сертифицирани и спазващи наредбите на Министерството на туризма и на Министерството на здравеопазването. Представители на германските здравни каси са направили специална проверка на място, стана ясно от думите на министъра.

Развитието на София като дестинация за здравен туризъм, утвърждаването ѝ като все по-предпочитана европейска дестинация за СПА и културен туризъм, също бе сред темите на конгреса. Един от най-древните европейски градове е привличал векове наред именно със стратегическото си местоположение, уникалното разнообразие от лечебни термални води и красива природа.