Южно ЧерномориеСледвайки извивките на планината, която плавно се спуска към морето, след нос Енос вече сте в Южното Черноморие. Повечето малки градчета някога са били основани от гръцки колонисти и всяка археологическа експедиция внася нови факти към историята на тази част на Балканския полуостров. Редуват се малки заливи, уютни плажове, къмпинги, които имат верни фенове. Преди да стигнете до курортите Свети Влас и Слънчев бряг, отбийте се до таляните – рибарите предлагат винаги пресен улов. Околните села предлагат екологично чисти храни, а вечер може да се любувате на автентичен фолклор.

Само един български морски град е вписан в Листата на световното наследство на ЮНЕСКО и това е Несебър. В Стария град, полуостров с размери 850 на 350 кв. м., има  48 църкви. В една от тях, „Света Богородица”, е открита иконата на „Черната Богородица” от 13 в. - уникат в християнската иконография. В света има само няколко.

Друг малък град – Поморие, древното Анхиало, днес е най-големият ни морски балнео курорт благодарение на лечебната си кал.

В Бургас, за поредна година обявен за „най-добрия град за живеене в България”, посреща туристи Банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс „Акве Калиде”. Сградата е изцяло реставрирана, като точно е спазена оригиналната й визия. Един малък остров в Бургаския залив изплува пред пасажерите на корабите към Южното Черноморие – Света Анастасия – някогашен манастир и затвор, превърнат в туристическа атракция.

Когато посетите някой музей на юг и разглеждате нумизматичните сбирки, ще ви впечатлят монети с котва. Което означава, че са сечени в Аполония, древното име на Созопол. Непременно посетете църквата „Св.св. Кирил и Методий”, където се съхраняват мощите на Св. Йоан Кръстител – един от най-почитаните светци в християнския свят. Древният полис, известен с културното си наследство и есенния фестивал на изкуствата „Аполония”, вече се очертава и като примамлива дестинация за семейна почивка. 

След Созопол се навлиза в резервата Ропотамо, където се намират множество интересни и уникални природни обекти като лимана на река Ропотамо, блатото Аркутино и уникалните за нашите ширини лонгозни гори. В близост са курортните градчета Приморско и Китен с хубави обширни плажове. А оттук нататък югът най-силно привлича любителите на тихите диви плажове и красивите гледки. Целта им са Синеморец и Резово - последното населено място до границата с Турция.

На север от Синеморец е устието на река Велека, на юг – резерватът Силистар, на запад - планината Странджа. Устието на Велека е едно от най-големите и красиви речни устия в страната. Пясъчната коса, създадена от него, широкият открит залив и дълбокото море оформят един първичен плаж. А от плажа Бутамята започва защитената местност Силистар – със залива Липите, Каньона, Разделната канара, залива Листи (тук местните рибари идват за улов на паури – големи раци), нос Силистар и самият залив Силистар.  Силистар има един от най-хубавите плажове по Южното Черноморие – морето е тихо, а водата прозрачна. 

Сгушени в полите на Странджа, малки селца разкриват  своите обичаи. Един от тях е уникален – нестинарски игри върху жарава.  Езическият обред, вписан в листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, се е запазил в непокътнат вид само в село Българи, но го изпълняват и на други места.

В околностите на Резово брегът е изключително красив, но каменист – широк плаж със ситен пясък се вижда чак отвъд границата...


Дестинации

Обзор

Обзор се намира на границата между Варненска и Бургаска област. Разположен е в залив, който започва на север от нос Св. Атанас, а на юг достига до Еминската планина.

Елените

Курортно селище Елените е разположено източно от Слънчев Бряг, на 50 км северно от Бургас. Комплексът, който имаше култов статут още през 80-те години на миналия век,

Свети Влас

Свети Влас е разположен на брега на Черно море и в подножието на южните склонове на Стара планина. Градът се намира на 40 км от  Бургас, на 8 км от Несебър, на 4 км от

Настаняване

Блу Бей

Блу Бей се намира в Стария град на Созопол, в непосредствена близост до яхтеното пристанище и само на 5 минути пеша от най-близкия пясъчен плаж. Предлага спокойна и

Посети